The gods of chaos

 

eb22362ad2812d425c029657dbee2980

Ένα απόσπασμα σχετικά με την 11/9 της Ευρώπης, τον αντιισλαμισμο της πλειοψηφιας των κατοικων της και την  ανυπαρξία ενός διεθνούς αντιπολεμικού κίνηματος  έστω και την τελευταία στιγμή.

«Το δόγμα MOUT- σύμφωνα με τον Stephen Graham που έχει συγγράψει εκτενώς σχετικά με την γεωγραφία των αστεακών πεδίων μάχης- είναι το ύψιστο στάδιο του Οριενταλισμού, η αποκορύφωση μιας μακράς ιστορίας ορισμού της Δύσης μέσα από την αντιπαραβολή της με τον Ανατολίτη Άλλο. Σύμφωνα με τον Graham, αυτή η ιδεολογία διχοτόμησης- που τώρα παίρνει την μορφή «ηθικού ολοκληρωτισμού» από την διοίκηση Bush, επιχειρεί να διαχωρίσει τον «πολιτισμένο κόσμο»- τις πολεις της πατρίδας που χρήζουν ‘υπεράσπισης’ ενάντια στις Ισλαμικές πόλεις των ‘σκοτεινών δυνάμεων’, του ‘άξονα του κακού’ που ναι φυτώρια ‘τρομοκρατών’ και που φέρονται να συντηρούν τους ‘κακούς’ που απειλούν την υγεία, την ευμάρεια και την δημοκρατία ολόκληρου του ‘ελεύθερου’ κόσμου.

Αυτή η παραπλανητική διαλεκτική των ασφαλών ενάντια στους δαιμονικούς αστεακούς τόπους, με την σειρά της, υποδεικνύει ένα δυσοίωνο και απαράκαμπτο δίπολο: Νύχτα με την νύχτα, τα πολεμικά ελικόπτερα θα ακολουθούν αινιγματικούς εχθρούς στα στενά σοκάκια των παραγκουπόλεων, φτύνοντας φωτιά σε παράγκες ή σε καταδιωκόμενα αμάξια. Και κάθε πρωί η παραγκούπολη θα απαντάει με βομβιστές αυτοκτονίας και ευφάνταστες εκρήξεις. Εαν η αυτοκρατορία μπορεί να ξεδιπλώσει Οργουελιανές τεχνολογιές καταστολής, οι απόκληροι έχουν τους θεούς του χάους με το μέρος τους.«

Mike Davis, Planet of Slums, σελ 206, ed. Verso, 2006, οι δύο τελευταίοι παράγραφοι του βιβλίου, η επισήμανση δική μου.

Σχολιάστε