Παραγκουπόλεις (ή έφοδος) στον ουρανό

Παραγκουπόλεις (ή έφοδος) στον Ουρανό

Σχετικά με τις παραγκουπόλεις  μπορεί να διαβάσει κάποιος το άρθρο του Mike Davis στο New Left Review Ο πλανήτης των Παραγκουπόλεων (Planet of Slums) διαθέσιμο εδώ  http://newleftreview.org/search/hybrid?query=davis&page_number=2 (κάντε κλικ για την ελληνική μετάφραση είναι δωρεαν ).

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το Cairo, στο οποίο λόγω έλλειψης χώρου φτωχοί κάτοικοι έχουν καταλάβει τις ταράτσες παλιών αποικιακών κτηρίων και έχουν στήσει ολόκληρες γειτονιές εκεί, δίχως τις περισσότερες φορές να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Οι τρεις παρακάτω φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον Antonino Savojardo.

Όμοια τακτική έχουν ακολουθήσει και οι φτωχοί κάτοικοι του Hong Kong δημιουργώντας παραγκουπόλεις πάνω από κτήρια κατοικιών ή βιομηχανικών μονάδων. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την κινέζική εκδοχή και οι τρεις τελευταίες προέρχονται από το βιβλίο Portraits from Above, Hong Kongs Informal Rooftop Communities των Rufina Wu και  Stefan Canham

Η τακτική αυτή θα μπορούσε ίσως να εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα κι έτσι από τα υπόγεια των πολυκατοικιών να γίνει  η έφοδος στον Αττικό ουρανό.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Παραγκουπόλεις (ή έφοδος) στον ουρανό”

  1. push the sky away? κιεγώ που περίμενα την κατάληξη ως έφοδο στα πεζοδρόμια (με ελαστικά καλώδια για γρήγορη αναπήδηση και επαναφορά)…
    πάντως τα σπέρματα της ιδέας σου υπάρχουν. 6 δεκέμβρη στα εξάρχεια οι μπάτσοι έσπρωξαν τόσο κόσμο στην είσοδο μιας πολυκατοικίας που η τζαμαρία έσπασε, πέταξαν μέσα χημικά, και ο κόσμος αναγκάστηκε να ανέβει στην ταράτσα και να πηδάει από κτίριο σε κτίριο για να ξεφύγει. το μόνο που μένει λοιπόν είναι κάποιος να είδε μια καλή καβάτζα =)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s